Modulul I. Blogul Tema9. Cum verificăm sarcinile?

Modulul I. Blogul Tema9. Cum verificăm sarcinile?

 
Studiile la distanță presupune un efort atât din partea elevilor cât și din partea profesorilor. Suntem deprinși să lucrăm într-un anumit mod, iar situația ne obligă să acționăm puțin diferit. Dar cel mai important este că elevii sunt aceeași și noi, profesorii, am rămas aceeași.
Faptul că lucrăm de acasă, în sânul familiei, locul în care ne simțim cel mai bine, câte odată este dificil pentru a realiza o lecție calitativă, pe lângă toate grijile cotidiene.

Elevii fiind acasă, se simt ca în vacanță. Pentru a putea învăța, pentru a reuși să se concentreze, lui i s-a creat condiții speciale (clasă, bănci, tablă, profesor, colegi). Acasă toate acestea îi lipsesc. Din contra a apărut mulți distractori, care îl împiedică să reacționeze, să fie disciplinat, să învețe. Așa arată creerul unui elev...
 
Mulți profesori văd lucrul la distanță ca o ocazie de a da sarcini elevului. Poate că este un lucru bun, dar vorba veche:”Pentru a cere trebuie să dai”. Foarte puțini elevi sunt deprinși să învețe singuri, individual. Mulți dintre elevii de astăzi nu le place să citească texte științifice, cu multe noțiuni tehnice, scheme complicate.
Presupunem că elevul are capacitățile de a studia și de a realiza sarcinile singur. După ce a studiat materialele pe care le-am recomandat, realizează sarcina (cumva) și o expediază dvs. Să calculăm: 3 grupe câte 25 elevi, două sarcini pe săptămînă, vor fi 150 (3x25x2=150) de sarcini de verificat (plus pregătirea pentru tema nouă). Pe parcursul săptămînii, unii elevi vor avea întrebări, alți se vor plictisi și vor abandona studiile, alți vor realiza sarcinile cumva, în felul lor (ne mai vorbind de elevii care nu au posibilitate tehnică de a realiza sarcinile).
Numărul de ore lucrătoare, conform codului muncii, este 8 ore. Adică profesorul ar trebui să acorde timp pentru predare și evaluare - maxim 8 ore pe zi, de luni până vineri. Avantajul lucrului la distanță este că regimul de lucru este flexibil. Adică graficul este liber.
Elevul, pentru o învățare eficientă, trebuie să acorde studiilor în medie 6 ore. Adică elevul are orarul lecțiilor și în fiecare zi va primi 3-4 sarcini. Pe săptămână elevul va avea de realizat în medie 17 sarcini la diferite disciplini, de diferit tip, de diferit nive. Pentru a realiza sarcinile va fi nevoie să și mai studieze materialele expediate.

Soluția este!!!

Predarea materiei noi cu ajutorul diferitor mijloace media, simple și accesibile, asemănătoare cu cele tradiționale, pentru elev.
Învățarea materialului studiind, citind, vizualizând, audiind diverse surse virtuale, accesibile gratuit pe internet.
Evaluarea cunoștințelor și abilităților elevilor cu ajutorul formularelor google. Formularele google permit ca elevul sa primească nota automat (în cazul întrebărilor cu variante de răspuns). Deasemenea permit să stocheze sarcinile în fișier, mapă separat, pentru fiecare sarcină (în cazul în care a încărcat fișiere).
Deasemenea permite să citești fiecare răspuns și să dai o apreciere în puncte. Rămîne doar să convertești răspunsul în note cu ajutorul unui barem.
Pentru a verifica sarcinile propuse urmați următorii pași.
Pasul1. Accesăm docs.google.com/forms/ . Pe ecran vor apărea toate formularele elaborate de dvs.
Pentru confort, formularele pot fi afișate în grilă sau în listă (în imaginea de mai sus este în listă). Acest lucru este posibil cu ajutorul butonului din dreapta, sus.
Pasul2. Faceți clic pe formularul dorit, care va fi verificat.
Pasul3.Din fereastra care va apărea, faceți clic pe Răspunsuri (dacă sunt răspunsuri, va fi o cifră care indică cîte răspunsuri sunt).
✦Aici avem posibilitatea de a vizualiza Rezumat-ul, informația generală pentru toate răspunsurile. Această informație include Statistici și toate răspunsurile, diagrame pentru fiecare întrebare.
✦În rubrica Întrebare vom vizualiza toate răspunsurile per întrebare.
Aici avem posibilitatea să citim răspunsurile doar la o întrebare (sarcină) și să acordăm punctajul cuvenit. După orice modificare, faceți clic pe Salvați din colțul din dreapta, jos.
La fiecare răspuns este posibilitatea să Adăugați un feedback, ceea ce facem în timpul lecțiilor.

Faceți clic pe Adăugați feedack și în fereastra nouă Întroduceți feedback, atașați un link sau un video de pe YouTube.
✦Rubrica Individual permite de a studia răspunsul fiecărui elev în parte.
Pasul4.După verificare și acordarea punctajului, faceți clic pe Transmite punctajul.
Selectați elevii cărora doriți să le transmiteți punctajul. După ce ați selectat elevul/elevii faceți clic pe TRIMITEȚI PUNCTAJELE PRIN E-MAIL din colțul drept, jos.
Elevul va primi un e-mail cu rezultatele.

Atenție!!!

Pentru ca elevul să răspudă o dată, individual, este necesar din setările formularului să faceți bifele respective pe Limitați la un răspuns. Elevul trebuie să dețină o adresă gmail.com.

Pentru a recapitula cum se face asta, fă clic aici.

Totul este simplu, rămâne să plasăm informația pentru elev, să elaborăm sarcini calitative și să așteptăm făcând celelalte lucruri cotidiene.






Comentarii